Vanskeligt at måle pH i kedelvand - lav ledningsevne gør opgaven besværlig, hvis ikke man anvender det rette udstyr
Problemstillingen
Når man arbejder med kedler, er det vigtigt at undgå belægninger, da disse giver dårligere varmetransmission og dermed dårligere effektivitet. Derfor anvender man behandlet vand for at sikre, at der er et begrænset antal partikler og ioner i kedlen, som kan danne belægninger. Når vandet har været igennem flere forskellige processer, har det en pH på omkring pH 7 ved 25 °C. Når man hæver temperaturen er pH = 6,12 ved 100 °C. Så jo højere temperatur, jo lavere pH. Derfor bliver der tilsat base, typisk NH3 eller NaOH, for at hæve pH til omkring pH 9. Dette for at sikre, at det ikke er surt og dermed korrosivt ved højere temperatur.
Både belægninger og korrosion er noget, man bestemt ønsker at undgå, da det kan betyde ekstra vedligeholdelse og dermed driftsstop.
Billedet viser et komplet doseringssystem til syre/base, hvor en Yokogawa pH transmitter og en beholder med pumpe er koblet sammen. Doseringssystemet består af en tank med omrører, der sikrer at syre/base kommer rundt i hele tanken. pH transmitteren styrer doseringspumpen vha. den indbyggede PID-regulator. Denne løsning fås i forskellige størrelser.
Måleteknisk udfordring
Det vanskelige ved at måle pH og styre en basedosering opstår, fordi ledningsevnen er meget lav, hvilket stiller store krav til pH elektrode og pH transmitter. Da pH elektroden er nedsænket i et medie med lav ledningsevne, vil vandet trænge ind i diafragmaet og skylle nogle af ionerne ud i forsøg på at danne en ligevægtstilstand. Dette betyder at hvis ikke man anvender det korrekte referencesystem, som sikrer at diafragmaet er fyldt med ioner hele tiden, vil spændingsfald hen over diafragma fortolkes af pH transmitteren som et pH signal.