Logo

Optimér din turbiditetsmåling – øg din produktkvalitet og spar penge.

Turbiditet, også kendt som uklarhed, partikelindhold eller koncentration af uopløst stof i en væske, og er en parameter, der kan hjælpe dig med at optimere, overvåge og styre en lang række af dine processer.

Turbiditet kan også være en dokumentations- samt kvalitetsparameter og hjælpe dig til store besparelser med en hurtig tilbagebetalingstid.

En turbiditetsmåler kan styre centrifugen, så der kun udledes ganske lidt, men til gengæld separeres med optimal hastighed, med en deraf større gennemgang / udnyttelse af centrifugen.

Måleprincippet

Turbiditet måles ved at sende nær infrarødt lys igennem et medie. Når lyset rammer en partikel i mediet, vil lyset spredes rundt om partiklen i alle retninger. Se Figur 1.

Figur 1: Lys bliver spredt, når det rammer en partikel.

 

Ved at have detektorer siddende i 11° fra lysets direkte vej gennem mediet, kan spredningen af lyset detekteres. Jo flere partikler lyset rammer, jo mere lys detekteres ved de 11° og dette omsættes direkte til den ønskede enhed for turbiditet man ønsker. Den typiske enhed for turbiditet er ppm, mg/L, FTU, EBC m.m.

Ønskes turbiditet målt i enheden NTU er det spredning af lyset målt ved 90°, der skal benyttes og til dette kan du for eksempel anvende Opteks Haze Control – DTF16. Denne bruges som kvalitetsparameter samt filterovervågning hos bryggerier verden over og som vandkvalitetskontrol på drikkevand.

Opteks NTU måler adskiller sig ved at være vedligeholdelsesfri og skal IKKE kalibreres, da den har et fabriksindstillet nul-punkt og teknologi, der ikke får målingen til at drive.

Store besparelser på service- og vedligeholdelsesbudgettet kan derved opnås og ekstra hænder bliver fri i en travl kalibreringsafdeling.

Olie i vand

Detektion af olie i vand, er en kendt applikation på varmevekslere, store motorer, m.m. Omvendt er detektion af vand i olie / jet-fuel ligeså relevant og detektion ned til < 0,5 ppm DE er muligt. Filterbrud detekteres derved ved selv den mindste mængde udslip i overvågningsmediet.

Ved faseadskillelse mellem et medie med og uden partikler kan turbiditetsmålere med fordel anvendes, idet det optiske måleprincip er langt hurtigere en traditionelle metoder som foreksempel ledningsevne. Den hurtige responstid sikrer, at mindre produkter ryger i kloakken og dermed flere penge i lommen.

Centrifuger

Til optimering af dine centrifuger kan du med turbiditetsmålere opnå fuldt udbytte. Den ”tunge” fase kan overvåges med henblik på produktkoncentration og dermed udbytte og kvalitet. Tilsvarende kan den ”lette” fase også overvåges mht. kvalitet, og optimal rensning af centrifugerne kan opnås ved at ”skyde” på de rigtige tidpunkter. Se figur 2. Ved at måle på indløbet til centrifugen kan belastningen forudsiges og dermed kan en tilstopning undgås.

Figur 2: For at optimere brugen af din centrifuge kan du for eksempel installere Optek sensorer på ”indløb” samt afgang af ”let” og ”tung” fase.

Filterovervågning

Dosering af polymer / filterhjælp med henblik på fældning af partikler / slam er også en opgave for en turbiditetsmåler. Koncentrationen af polymer / filterhjælp kan reguleres efter, hvor effektiv fældning af partikler / slam er, ved at måle et repræsentativt sted for det ”klare” vand.  

Kan en turbiditetsmåling hjælpe dig med at optimere dit anlæg eller få styr på din udledning af partikler i væske, så kontakt os endelig og lad os få en snak om din opgave.

 

Figur 3: Optek Hazecontrol til vandkvalitet samt uklarhedsmåling på øl. 0-100 NTU/FTU samt 0-25 EBC med 0,3% gentagelsesnøjagtighed.

Insatech Medarbejdere Website JUBY
KONTAKT VORES EKSPERT

June Byskov

Product Manager - Analytical


Tlf: +45 2085 6072

Email: June.Byskov@insatech.com

Skriv til June

Find produkter

NIR absorption (Turbiditet)

In-line NIR koncentrationsmåling i væske - Absorption af lys i det nær-infrarøde område

Tilbage til toppen

Search